Invloed dakisolatie en EPC score op de waarde van je huis
Invloed van dakisolatie en gevelisolatie op de waarde van je huis
Thursday, April 13, 2023
Bij het isoleren van een dak speelt de dikte van de isolatie een belangrijke rol. Heb je voldoende ruimte, dan kies je best voor goedkope dakisolatie zoals glaswol. Wil je de ruimte onder het dak optimaal benutten, dan kies je best voor isolatie met een hoge isolatiewaarde. Welke dikte isolatie je best kiest voor een dak vind je terug in dit artikel.
Om in aanmerking te komen voor dakiosolatie premies, moet de Rd-waarde van het nieuwe isolatiepakket minimaal 4,5 m²K/W bedragen.
Het isolatiemateriaal en de opbouwdikte mag je zelf beslissen, zolang het dak thermisch gezien maar voldoende presteert.
Hoe beter het dak is geïsoleerd, hoe hoger de energiebesparing die je kan bereiken. Het loont dus de moeite om, wanneer je toch gaat isoleren, meteen een dikke isolatielaag aan te brengen.
Om in aanmerking te komen voor een premie dakisolatie moet je dus een Rd-waarde van minstens 4,5 m²K/W zien te bereiken. De benodigde dikte van de isolatie om deze waarde te bereiken hangt af van het type isolatie en de lambdawaarde van het materiaal.
Zo zal je met glaswol al gauw 16 tot 21 cm dik moeten isoleren om aan een Rd-waarde van 4,5 m²K/W te komen, terwijl je met PUR al toekomt met een dikte van 12 tot 14 cm. PUR heeft immers een lagere lambdawaarde dan glaswol of rotswol (en een lagere lambdawaarde betekent betere isolatiecapaciteiten, dus is een minder dikke laag nodig).
Voor het isoleren van een hellend dak met minerale wol zoals glas- of rotswol zul je een dikte moeten aanhouden van 16 tot 21 cm (afhankelijk van de lambdawaarde) om de vereiste Rd-waarde te bereiken.
Een dikke isolatielaag loont altijd de moeite omdat je de investering snel kan terugverdienen. Je gaat immers meer energie besparen en ook de EPC-score van de woning wordt gunstiger, waardoor de waarde van de woning toeneemt.
Bij isolatie met cellulose vlokken of halfstijve platen moet je in de regel een laagdikte aanhouden van 16 tot 21 centimeter, indien je tenminste een Rd waarde van 4,5 m²K/W wil bereiken.
De laagdikte is afhankelijk van de lambdawaarde van het isolatiemateriaal. Hoe lager de lambdawaarde, des te minder warmte er via het materiaal verloren gaat, des te dunner je hoeft te isoleren.
PUR (polyurethaan) en PIR behoren tot de best isolerende materialen. De lambdawaarde van deze isolatiematerialen is erg laag (0.025 – 0.03). Dat wil zeggen dat je relatief dun kunt isoleren in vergelijk tot andere isolatiematerialen met een hogere lambdawaarde.
Om een minimale Rd waarde van 4,5 m²K/W te bereiken kun je volstaan met een laagdikte van slechts 12 tot 14 centimeter.
Lambdawaarde (W/mK)MateriaalDikte in cm. nodig volgens gewenste Rd waarde:3,5 Rd4 Rd4,5 Rd0.035Minerale wol, Cellulose13 cm14 cm16 cm0.04Minerale wol, Cellulose14 cm16 cm18 cm0.045Minerale wol, Cellulose16 cm18 cm21 cm0.025PUR / PIR9 cm10 cm12 cm0.03PUR / PIR11 cm12 cm14 cm
Als je je woning laat isoleren door een erkende vakman, kan je aanspraak maken op verschillende premies en financiële voordelen. Op die manier kan je de prijs voor je isolatieproject sterk drukken:
Zoekt u een vakman, aarzel dan niet om ons te contacteren! klik hier